Hautakimppu vai kukkalaite - mitä kukkia viedä hautajaisiin? Olemme koonneet yhteen tietoa kukkien viemisestä hautajaisiin.

Hautakimppu vai kukkalaite?

Kukkien vieminen hautajaisiin

On tapana, että hautajaisvieraat tuovat siunaus- tai jäähyväistilaisuuteen mukanaan kukkia, jotka lasketaan arkun vierelle. Arkkuhautauksessa ja joskus myös uurnahautauksessa kukat lasketaan tilaisuuden jälkeen vielä haudalle. 

Millaisia kukkia tulisi vieraan tuoda mukaan? Yksittäinen kukka, seppele, hautakimppu vai kukkalaite?

Meiltä Vehaselta saa kaikki hautajaisiin tuotavat kukat Turun seudulla joko kukkakaupastamme noudettuina tai valmiiksi hautajaispaikalle kuljetettuina.

Tutustu lisää floristipalveluihimme.

Hautakimppu

Perinteinen ja edelleen hyvä valinta on tuoda mukanaan hautakimppu, jos hautajaiskutsussa ei ole muuta ohjeistettu.

Hautakimppu voidaan sitoa pisaran muotoon tai pyöreäksi. Hautakimpun voi koota lähes mistä kukista tahansa. Hautakimpussa on myös yleensä mukana muistokortti tai läheisten kimpuissa muistonauha, johon tekstataan haluttu muistovärssy tai muistosanat. 

Katso erilaisia muistovärssyjä.

Kukkalaite tai hautavihko

Kukkalaite eli hautavihko on hautakimppua suurempi, yleensä pisaran muotoon sidottu kukka-asetelma, jossa on kantamista helpottava kahva. Kahvan ansiosta kukkalaitetta on helppo kantaa ja laskea niin siunauskappelissa kuin haudalla.

Hautavihkot ovat hieman arvokkaampia kuin hautakimput, joten niissä on monesti hankkijana isompi ryhmä vainajan tuttuja, esimerkiksi ystäväporukka, työpaikka tai yhdistys. 

Myös hautavihkoihin lisätään muistokortti tai muistonauha.

Hautaseppele

Hautaseppele, muistoseppele tai hautajaisseppele on näyttävä ja kaunis sidontatyö, johon perinteisesti on kuulunut havuja. Nykyään seppeleen saa myös kevyemmin ja ilman havuja halutuilla kukilla. 

Seppeleen saa halutessaan sydämen muotoon, jolloin se on hyvin erityinen viimeinen tervehdys menehtyneelle läheiselle. 

Hautaseppeleet ovat hautavihkojen tavoin hieman arvokkaampia sidontatöitä. Niihin liitetään myös muistokortti tai muistonauha.

Yksi kukka hautajaisiin

Nykyisin hautajaiskutsussa voidaan sanoa, että kyseessä on yhden kukan hautajaiset tai yhden ruusun hautajaiset. Tällöin hautakimpun tai kukkalaitteiden sijaan viedään mukanaan vain yksi kukka. 

Jos toiveena on tuoda yksi kukka hautajaisiin, vieras saa itse päättää kukan laadun. Se voi olla tällöin ruusu, kalla, miekkalilja eli gladiolus tai jokin muu suuri leikkokukka.

Joskus hautajaiskutsussa voidaan esittää tarkka toive tuotavasta kukasta. Voidaan toivoa esimerkiksi yhtä ruusua, jolloin sen värin saa itse valita, tai toiveena voi olla yksi valkoinen ruusu.

Myös lapsille voi hankkia oman yksittäisen kukan laskettavaksi, vaikka perheeltä tulisikin isompi hautakimppu tai kukkalaite laskettavaksi.

Yksittäiset kukat lasketaan yleensä siunaus- tai jäähyväistilaisuudessa arkun vierelle telineeseen tai erilliseen maljakkoon. 

Kappeliin tai kirkkoon saavuttaessa

Kukkien suojana on yleensä jokin suojakääre, joten se kannattaa poistaa ennen kuin menee istumaan paikoilleen penkkiin. Istumaan mennessä kukkien on hyvä olla valmiina niiden laskuun. 

Kukkien laskeminen arkun viereen 

Kukat lasketaan arkun vierelle siunaus- tai jäähyväistilaisuuden alussa, ennen siunausta tai siunauksen jälkeen. Pappi ohjeistaa aina tilaisuuden kulkua. 

Kukat lasketaan arkun ympärille niin, että lähiomaiset laskevat kukat ensin vainajan sydämen kohdalle vasemmalle puolelle. Sen jälkeen muu saattoväki laskee kukat vuorollaan – usein penkkirivi kerrallaan. 

Yleensä käytävän vasemmalla puolella istuvat laskevat kukat arkun vasemmalle puolella ja oikealla puolella istuvat arkun oikealle puolelle. Kukkia voi myös täyttää tasaisesti arkun molemmin puolin ja tilan loppuessa myös arkun eteen lattialle.

Kukkien laskun yhteydessä kukin saa mahdollisuuden lausua muistotervehdyksen. Muistosanojen lopuksi käännytään omaisiin päin ja nyökätään osanoton merkiksi. 

Kukkien haku tilaisuuden jälkeen

Jos kyseessä on arkkuhautaus, arkku lasketaan siunaus- tai jäähyväistilaisuuden jälkeen vielä haudan lepoon. Tällöin hautajaisvieraat noutavat siunaus- tai jäähyväistilaisuuden päätteeksi laskemansa kukat alttarilta ja tuovat ne mukanaan haudalle.

Arkkuhautauksessa kukat lasketaan haudalle samalla kaavalla, mutta haudalla ei enää lueta muistosanoja uudelleen. Kukat lasketaan, kun haudan kansi on laskettu paikoilleen.

Joskus kukat voidaan laskea myös vasta ensimmäisen kerran haudalla, jolloin muistosanat lausutaan haudan äärellä. 

Yleensä polttohautauksessa kukat jäävät alttarille arkun kanssa, mutta joissain tapauksissa kukat voidaan viedä myös suoraan haudalle, vaikka vainajan uurna ei olisikaan siellä vielä. 

Osanottokukat

Vainajan omaisille voi myös viedä tai toimittaa osanottokukkia heti kuoleman tultua julki. Osanottokukat voivat olla hyvin vapaamuotoinen kukkatervehdys, jonka yhteyteen yleensä kirjoitetaan osanottokortti. 

Jos kukat haluaa itse viedä omaisille, on hyvä tunnustella tilannetta hienovaraisesti, haluavatko omaiset seurustella pidempään vai onko kukat vain kohteliasta jättää nopealla käynnillä.

Tutustu floristipalveluihimme.

Usein kysyttyjä kysymyksiä hautajaisiin vietävistä kukista

Viedäänkö uurnanlaskuun kukkia?

Uurnanlaskuun voi myös viedä kukkia, jotka lasketaan haudalle tai muistopaikalle. Itse uurnaan voidaan tehdä lisäksi uurnalaite.

Mikä yksittäinen kukka hautajaisiin?

Jos hautajaiskutsussa ei ole annettu tarkempaa ohjetta vietävän kukan laadusta, hautajaiskukaksi on yleensä hyvä valita jokin suurikokoinen kukka, kuten suuri ruusu, kalla tai miekkalilja. Muita vieraiden suosimia kukkia ovat suurikokoinen neilikka, lilja, krysanteemi, gerbera tai orkidea. Jos tiedossa on vainajan lempikukka, myös tällaisen voi viedä hautajaisiin.

Voiko hautajaisiin viedä yhden ruusun?

Hautajaisiin voi viedä mukanaan vain yhden ruusun.

Minkä värisiä ruusuja hautajaisiin?

Valkoinen ruusu on perinteinen valinta hautajaisiin, mutta muutkin värit ovat käytettyjä, jos hautajaiskutsussa ei toivota mitään tiettyä väriä.

Missä järjestyksessä hautajaisissa lasketaan kukat?

Kukkien laskun aloittaa vainajan lähin omainen. Tämän jälkeen tulevat muut lähiomaiset, sukulaiset ja sen jälkeen ystävät ja muut viralliset kukkatervehdykset.

Mitä kukkia hautajaiskukkiin?

Hautajaiskukkiin voi valita periaatteessa mitä tahansa kukkia. Yksi hyvä vaihtoehto on valita vainajan lempikukkia. Muuten perinteisiä värejä ovat valkoiset ja siniset kukat. Mutta nykyisin väriskaala ja kukkien laatu on hyvin laaja, ja kannattaa miettiä, minkä näköiset kukat olisivat parhaiten vainajan oloiset.

Pitääkö kaikkien viedä kukkia hautajaisiin?

Jos hautajaiskutsussa ei ole muuta ilmoitettu, perinteinen tapa on viedä kukkia mukanaan hautajaisiin. Hautajaiskukkia voi myös viedä perhekunnittain tai osana suurempaa ryhmää. Yhtenä vaihtoehtona on viedä vain yksi kukka, esimerkiksi ruusu.

Kummalle puolelle arkkua kukat lasketaan?

Kukkien laskun aloittava lähiomainen laskee ensimmäiset kukat vainajan vasemmalle puolelle sydämen kohdalle. Tämän jälkeen muut vieraat laskevat kukat yleensä sen mukaan, kummalla puolella käytävää istuvat. Vasemmalla puolella istuvat laskevat kukat arkun vasemmalle puolelle ja oikealla puolella istuvat arkun oikealle puolelle.