Surukukat hautajaisiin voi valita vainajan tai omaisten mieltymysten mukaan.

Surukukat hautajaisiin

Kukat puhuvat silloin, kun sanoja ei ole. Kukat osoittavat kunnioitusta eletylle elämälle, viestivät ikävästä ja surusta sekä ilmaisevat kaipuuta ja rakkautta. Ne voivat olla myös osanoton ele omaisille ja läheisille.

Onpa kyseessä sitten arkkuhautaus tai tuhkaus, kukkien rooli on aina yhtä arvokas ja merkityksekäs. Kerromme tässä artikkelissa, mitkä ovat yleisimmät hankittavat surukukat hautajaisiin.  

Hautajaisissa tarvittavat kukat

Arkkulaite

Hautajaisissa on tapana asettaa siunaustilaisuudessa kukkalaite arkun päälle. Kukkalaitetta kutsutaan arkkulaitteeksi tai arkkukoristeeksi. Hautajaisia järjestävä henkilö huolehtii arkkulaitteen tilaamisesta. Arkkulaitteita on muodoiltaan ja tyyleiltään erilaisia: koristeen voi valita kuvaamaan vainajan elämää, lempivärejä ja luonnetta. 

Tilakoristeet siunaus- tai jäähyväistilaisuuteen

Hautajaisia järjestävä henkilö voi halutessaan tilata arkkulaitteen lisäksi myös tilakoristelua hautajaistilaisuuteen. Kirkossa tai kappelissa arkun vierustaa voi siunaus-/jäähyväistilaisuuden ajan koristaa ns. kappelimaljoihin tehdyt kimput tai asetelmat. 

Laskettavat kukat

Hautajaisiin hautajaisvieraina osallistuvat omaiset ja muu saattoväki hankkivat laskettavat kukat eli niin sanotut henkilökohtaiset kukkatervehdykset. 

Henkilökohtaiset kukkatervehdykset lasketaan siunaus-/jäähyväistilaisuudessa arkun vierelle ja arkkuhautauksen yhteydessä lisäksi haudalle. Henkilökohtainen kukkatervehdys voi olla surulaite, surukimppu, seppeleen tai sydämen muotoon sidottu työ tai yksittäinen kukka. 

Kukkatervehdykseen voi osallistua myös useampi henkilö, kuten perheenjäsenet tai ystäväpiiri.  

Teksti korttiin tai nauhaan

Henkilökohtaisiin kukkatervehdyksiin halutaan usein kiinnittää kortti tai tekstattu nauha, jossa lausutaan jäähyväiset ja muistosanat.   

Korttiin tulee ns. omistusosa tai saateosa, jossa kerrotaan, ketä muistetaan ja ketkä häntä muistavat: esimerkiksi “Matti Mallikkaan muistoa kunnioittaen”,” Yritys Oy” tai “Rakasta Matti-pappaa ikävöiden, lapsenlapset”.    

Kortissa voi myös olla runo, värssy, laulun sanoja, raamatunlause, virren säe tai itse mukailtu viesti.

Tutustu erilaisiin muistovärssyihin täältä.

Muistotilaisuuden kukat

Muistotilaisuuden kukkia ovat muistopöydälle kuvan viereen tuleva pieni kimppu tai asetelma sekä noutopöydälle sijoitettava kimppu tai asetelma ja pöytäkukat. 

Ruokailupöytiin kynttilöiden seuraksi sopivat hyvin esimerkiksi matalat ja kapeat asetelmat.  

Uurnanlaskun kukat

Uurnanlaskutilaisuudessa voidaan uurnaan kiinnittää pieni korumainen työ eli uurnakoriste. Uurnanlaskuun voidaan myös valita kukat tai sidontatyö, joka jää koristamaan itse uurnapaikkaa uurnanlaskun jälkeen. 

Yhden ruusun hautajaiset

Nykyisin hautajaiskutsussa voidaan erikseen mainita toive, että kyseessä on yhden ruusun hautajaiset. Tällöin vieraita pyydetään tuomaan mukanaan ainoastaan yksi ruusu tai mahdollisesti muu yksittäinen kukka. Tällöin vierailta ei odoteta näyttävämpää surukimppua tai kukkalaitetta. 

Milloin kukat pitää tilata?

Kukat on hyvä tilata ajoissa floristeiltamme. Tilauksen voi tehdä hautausta järjestäessä, ja hautausjärjestelijämme toimittavat tilauksen eteenpäin floristeille. 

Samalla voi sopia kukkien toimituksesta hautajaistilaisuuteen, jolloin ei tarvitse itse hautajaispäivänä huolehtia kukkien kuljetuksesta. Asiakkaallemme kukkien toimitus tilaisuuteen on maksutonta.

Kukat tulisi tilata hautajaistilaisuuteen vähintään siunausta edeltävän viikon puolivälissä.

Minne surukukat hautajaisista päätyvät?

Hautajaistilaisuuden jälkeen henkilökohtaiset kukkatervehdykset jäävät haudalle. 

Tuhkauksen yhteydessä, jos hautapaikka on jo olemassa, kukat voidaan siirtää hautapaikalle tai mahdollisesti muistolehtoon. Jos hautapaikka on toisella hautausmaalla kuin minkä yhteydessä hautajaisjuhla järjestetään, voidaan hautaustoimiston kanssa sopia kukkien siirrosta hautapaikalle. 

Myös omaiset voivat itse siirtää kukat hautapaikalle hautauksen jälkeen.

Jos hautapaikkaa ei ole, kukat hävitetään kierrättämällä siunaustilaisuuden jälkeen, jos niitä ei ole sovittu vietävän tilaisuudesta muualle.

Mitä kukkia voidaan valita?

Mitään tiettyjä hautajaiskukkia ei ole, vaan hautajaisissa voidaan käyttää mitä tahansa kukkalajeja ja värejä. 

Joskus vainaja on saattanut esittää toiveen hautajaisissa käytettävistä kukista, ja tällaista toivetta on kohteliasta noudattaa. Muussa tapauksessa kukkavalinnat voivat perustua esim. omiin ajatuksiin siitä, millaiset kukat kuvastaisivat vainajaa tai tuntuisivat lohduttavilta. 

Aina voi myös tukeutua ammattilaisen apuun ja pyytää esimerkiksi floristimme suunnittelemaan tilaisuuteen sopivat kukat.  

Tutustu lisää floristipalveluihimme.

Usein kysyttyjä kysymyksiä surukukista hautajaisiin

Missä järjestyksessä hautajaisissa lasketaan kukat?

Kukkien laskemisen aloittaa lähin omainen, useimmiten puoliso, vanhempi tai lapsi. Tämän jälkeen on muiden omaisten vuoro. Omaisten jälkeen tulevat ystävät ja lopuksi virallisten tervehdysten lasku.

Kummalle puolelle arkkua kukat lasketaan?

Käytävästä vasemmalla istuvat laskevat kukat vasemmalle puolelle arkkua ja oikealla istuvat taas arkun oikealle puolelle.

Minkä värisiä kukkia hautajaisiin?

Hautajaisten koristeluun käytetyissä surukukissa voi käyttää haluamansa värisiä kukkia. Jos vainaja ei itse ole kertonut toiveita kukkien väristä, omaiset voivat itse päättää, mitkä kukat kuvastaisivat parhaiten vainajaa ja toisivat lohtua tilaisuuteen.

Mitä hautajaiskukat maksavat?

Hautajaiskukkien hinnat vaihtelevat sen mukaan, kuinka suuresta kukkalaitteesta on kyse. Kalleimmillaan hautajaisseppeleet voivat kustantaa yli 200 euroa, kun taas yksittäisen laskettavan kukan saa kymmenen euron molemmin puolin. 

Arkkulaitteiden hinnat lähtevät monesti noin sadasta eurosta ylöspäin. Kukkakimppujen hinnat taas vaihtelevat suuresti niiden koon mukaan.