Muistotilaisuus voi olla perinteinen tai persoonallinen, vainajan näköinen tilaisuus.

Muistotilaisuus hautauksen jälkeen

Siunaustilaisuuden ja mahdollisen hautaanlaskun jälkeen siirrytään yleensä muistotilaisuuteen, jossa muistellaan yhdessä vainajaa ja tämän elettyä elämää.

Muistotilaisuus ei noudata siunaustilaisuuden tapaan valmista kaavaa vaan on huomattavasti vapaamuotoisempi. Muistotilaisuus voi myös olla vain kahvitilaisuus lähimmäisten kesken ilman erillisiä puheita tai ohjelmaa.

Muistotilaisuuden voi pitää halutessaan myöhemminkin, esimerkiksi vasta uurnanlaskujuhlan jälkeen.

Kutsu muistotilaisuuteen

Omaiset esittävät saattoväelle kutsun muistotilaisuuteen joko etukäteen tai siunaus-/jäähyväistilaisuuden päätteeksi kappelissa tai haudalla.

Kutsu voidaan postittaa, tai siitä voidaan ilmoittaa vapaamuotoisemmin tekstiviestillä tai suoraan puhelinsoitolla. Samassa esitetään kutsu yleensä myös siunaus- tai jäähyväistilaisuuteen. 

Myös kuolinilmoituksessa voidaan mainita kutsusta muistotilaisuuteen ja pyytää ennakkoilmoittautumista, jos sellainen halutaan. 

Kenet muistotilaisuuteen olisi hyvä kutsua?

Muistotilaisuuteen kutsutaan saattoväki. Tilaisuuteen voidaan kutsua avoimesti kaikki, tai se voidaan pitää vain lähiomaisten kesken. Mikäli muistotilaisuuteen toivotaan paikalle pappi sekä kanttori, niin heidät kannattaa kutsua hyvissä ajoin etukäteen.

Muistotilaisuuden järjestelyt

Muistotilaisuutta varten varataan pitopaikka ja järjestetään tarjoilut. Hautausjärjestelijämme osaavat ehdottaa sopivia muistotilaisuuspaikkoja ja auttavat varaamaan tilan sekä pitopalvelun.

Muistotilaisuuden tarjoilun voi järjestää itse, tai sen voi varata pitopalvelulta. Tarjoilija huolehtii tilan juhlakuntoon sekä siivoaa lopuksi paikan. Tila on yleensä katettu ja valmisteltu valmiiksi. Mikäli tarjoilijaa ei tilata, niin tilaajan tulee itse vastata kattauksesta sekä siivoamisesta.

Hautausjärjestelijämme kanssa voi sopia samalla myös tilaisuuden ohjelmasta ja adressien lukijasta. 

Muistotilaisuuteen toimitetaan yleensä valokuva edesmenneestä, joka sijoitetaan muistopöydälle kynttilän viereen. Usein ainakin muistopöytään, noutopöytään ja kahvipöytiin on hyvä varata kukkia. Tilaisuuteen on mahdollista teettää myös oma käsiohjelma.

Lue lisää hautajaisiin hankittavista kukista.

Muistotilaisuus kotona

Muistotilaisuuden voi hyvin järjestää kotona. Entisaikaan muistotilaisuudet pidettiinkin aina kotona.

Jos muistotilaisuus järjestetään kotona, voi miettiä, haluaako järjestää kaiken tarjoilun itse vai hankkia pitopalvelun paikalle. Jonkun olisi hyvä katsoa koko ajan järjestelyjen päälle, että kaikki toimii. Hautajaisiin itse osallistuvalla ei välttämättä ole itse voimia tähän, minkä takia ulkopuolisten apukäsien palkkaaminen voi olla järkevä ratkaisu. 

On myös hyvä miettiä etukäteen, löytyykö kotoa tarpeeksi istumapaikkoja, pöytiä sekä tarjoiluastioita. Tarvittaessa kaikkia näitä voi myös vuokrata tilaisuuteen.

Kaiken kaikkiaan muistotilaisuus kotona voi olla hyvinkin lämminhenkinen tilaisuus, jossa vainajan persoona ja eletty elämä näkyvät paljon konkreettisemmin kuin kodin ulkopuolella järjestetyssä tilaisuudessa.

Muistotilaisuuden ohjelma

Muistotilaisuuden ohjelman voi suunnitella vapaamuotoisesti vainajan näköiseksi. Ohjelman voi järjestää itse, tai tilaisuuteen voi varata esimerkiksi muusikkoja. 

Kannattaa myös tiedustella, pystyisikö pappi ja kanttori tulemaan tilaisuuteen. Muussa tapauksessa me Vehasella voimme tilata ulkopuolisen muusikon vastaamaan muistotilaisuuden musiikista.

On yleistä tehdä muistotilaisuutta varten oma kooste valokuvista. Jos kuvat ovat digitaalisessa muodossa, koosteen voi esittää mahdollisuuksien mukaan vaikka tilan atk-laitteiden avulla. Perinteiset kuvat voi järjestellä omaan valokuva-albumiin. 

Muistotilaisuudessa voi siis olla puheita, musiikkia, esityksiä sekä valokuvaesityksiä. Toiveista kannattaa keskustella hautausjärjestelijämme kanssa, jotta pystymme toteuttamaan esitetyt toiveet ja varaamaan sellaisen tilan, joka sopii haluttuun tilaisuuteen parhaalla mahdollisella tavalla.

Vainajan muistopöytä 

Muistotilaisuudessa on monesti esillä muistopöytä, jolle voi kerätä haluamansa tyyppisiä muistoja vainajasta. Yleensä muistopöydällä on ainakin kehystetty kuva vainajasta, kynttilä ja mahdollisesti kukkia.

Lisäksi muistopöydälle voi kerätä muita valokuvia ja muistoesineitä vainajan elämän varrelta. Muistopöydälle voi asettaa myös vieraskirjan, johon vieraat voivat kirjoittaa muistoja ja ajatuksia edesmenneestä.

Muistopöytä hautajaisissa saa olla vainajan itsensä näköinen ja oloinen.

Muistopöytä on perinteinen tapa muistella vainajaa muistotilaisuudessa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä muistotilaisuuden järjestämisestä

Mikä on muistotilaisuus?

Muistotilaisuus on vapaamuotoinen tilaisuus hautajaisvieraille itse siunaus- tai jäähyväistilaisuuden jälkeen, jossa muistellaan yhdessä vainajaa ja hänen elettyä elämäänsä. Muistotilaisuus voi olla myös pelkkä kahvitilaisuus lähimmille omaisille.

Kuka lukee adressit muistotilaisuudessa?

Muistotilaisuudessa luetaan yleensä saapuneet adressit ääneen. Lukijana voi toimia esimerkiksi omainen tai joku hautajaisvieraista. Lukijoita voi myös olla useampi. Lukijan kanssa kannattaa sopia tehtävästä etukäteen. Adressit kannattaa ottaa valmiiksi ulos kuoristaan muistotilaisuutta varten.

Voiko hautajaisissa tarjota viiniä?

Perinteisesti hautajaisissa ei ole tarjoiltu alkoholia, mutta ajat ovat muuttuneet, ja nykyisin hautajaisissa voi tarjota, mitä haluaa. Jos muistotilaisuudessa on ruokatarjoilu, viiniä voi hyvin tarjoilla ruokajuomana. Nykyisin vainaja on jopa saattanut toivoa, että hänen kunniakseen nostetaan maljat muistotilaisuudessa.

Onko muistotilaisuus pakollinen?

Muistotilaisuus ei ole pakollinen järjestää. Omaiset saavat itse päättää, miten muistelevat edesmennyttä.

Kuka maksaa muistotilaisuuden?

Muistotilaisuuden kulut maksetaan yleensä vainajan kuolinpesästä. Jos kuolinpesässä ei ole tarpeeksi varoja muistotilaisuuden järjestämiseen, voivat omaiset halutessaan kustantaa muistotilaisuuden.

Missä pitää muistotilaisuus?

Muistotilaisuuden voi halutessaan pitää kotona, seurakunnan tiloissa tai muussa vuokrattavassa tilassa. Kaikki tilat eivät kuitenkaan välttämättä sovellu muistotilaisuuteen, eli on hyvä tarkistaa, miten halutussa tilassa onnistuu esimerkiksi ruokailu.

Kuka puhuu muistotilaisuudessa?

Muistotilaisuudessa puhuvat yleensä omaiset ja ystävät. Jos pappi osallistuu muistotilaisuuteen, häntäkin voi tarvittaessa pyytää lausumaan joitain sanoja. Lisäksi muistotilaisuudessa luetaan yleensä saapuneet adressit ääneen. Adressien lukijasta kannattaa sopia etukäteen.