Vieraana hautajaisissa – hautajaisetiketti ohjaa
Hautajaisvieraana ei välttämättä ole aina varma, miten tilaisuudessa kuuluu toimia, sillä jokainen hautajaisjuhla on yksilöllinen ja suunniteltu edesmenneen ja omaisten toiveiden mukaan. Hautajaisetiketti on kuitenkin aina pätevä perusohje siihen, mitä hautajaisissa tapahtuu ja mitä vieraan kannattaa ottaa huomioon.
Hautajaisetiketti on hyvä ohjenuora, miten hautajaisiin yleensä pukeudutaan, mitä kukkia tuodaan tullessaan ja mitä hautajaisissa yleensä tehdään missäkin vaiheessa.
Hautajaisetikettiä ei kannata jännittää rajoittavana ja jäykkänä sääntökokoelmana, vaan sen avulla pystyy ennakoimaan paremmin, mitä hautajaisissa tapahtuu.
Välillä hautajaisten ohjelma ja käyttäytymissäännöt voivat olla myös hyvin paikkakuntakohtaisia. Tarvittaessa voi olla hautausta järjestäneeseen henkilöön yhteydessä, jotta voi olla varma, miten tilaisuudessa halutaan toimia.
Kokosimme tälle sivulle muutamia asioita, joihin voi tutustua, jos on osallistumassa hautajaisiin vieraana.
Miten ottaa osaa suruun?
Osanoton voi ilmaista vierailulla, puhelinsoitolla tai lähettämällä esimerkiksi kortin tai kukkia huomionosoituksena omaisille.
Jos ei itse osallistu tai pääse osallistumaan hautajaisiin, on yleistä lähettää ennen hautajaisia adressi, jossa voi ilmaista osanottonsa.
Kauttamme voi tilata kukat hautajaisiin – silloinkin, kun et itse pääse osallistumaan. Myös adressit ja kukkalähetykset hoituvat kauttamme vaivatta.
Tutustu floristipalveluihimme.
Kun saan kutsun hautajaisiin
Kutsu hautajaisiin voi tulla esimerkiksi korttina, puhelimitse tai viestillä. Suurempiin hautajaisiin voidaan kutsu laittaa myös lehti-ilmoituksena. Kun kutsu on saatu henkilökohtaisesti, on yleensä kohteliasta vastata osallistumisestaan.
Toisinaan kutsussa voi olla erikseen pyyntö, että vieraat ilmoittavat tulostaan ennakkoon omaiselle tai hautaustoimistoon.
Hautajaisiin pukeutuminen
Hautajaisiin pukeudutaan yleensä tummiin ja siististi. Jos miehellä ei ole esimerkiksi tummaa pukua, tämä ei ole vakavaa, ja hautajaisiin voi osallistua muissakin tummissa vaatteissa.
Tärkeintä monesti on, että osallistuu, eikä jätä hautajaisia väliin ainakaan hautajaisetikettiin sopimattomien vaatteiden takia.
Lue tarkemmat ohjeet hautajaisten pukukoodista.
Hautajaisten kulku
Hautajaisten kulku voi noudattaa perinteistä kaavaa, tai sitten tilaisuus voi olla vapaamuotoisempi.
Yleensä hautajaiset alkavat siunaus- tai jäähyväistilaisuudella, jonka jälkeen arkku joko lasketaan hautaan tai se jätetään odottamaan tuhkausta.
Siunaus- tai jäähyväistilaisuuden jälkeen on monesti muistotilaisuus, jossa on kahvi- tai ruokatarjoilu.
Lue tarkemmin, mitä hautajaisissa tapahtuu.
Surukukkien vieminen hautajaisiin
Hautajaisiin on myös tapana viedä surukukkia vainajan muistoksi. Välillä hautajaiskutsussa saatetaan ilmaista toive, että vieraat toisivat mukanaan vain yhden kukan.
Jos erillistä toivetta ei ole esitetty, vieras voi vapaasti päättää tuomansa kukkien laadun. Hautajaisetiketti ei kukkien suhteen ole kovinkaan tiukka.
Lue lisää kukkien viemisestä hautajaisiin.
Uurnanlasku – etiketti hautajaisten jälkeiseen tilaisuuteen
Uurnanlaskun etiketti on yleensä vapaamuotoinen, ja tilaisuuteen osallistuvat yleensä vain lähiomaiset. Kun tuhkaus on valmistunut, uurnan noudosta sovitaan seurakunnan kanssa.
Uurna haetaan ensin krematoriosta, minkä jälkeen se kannetaan hautapaikalle tai muistolehtoon.
Jos uurna lasketaan hautaan, sen voi tehdä joko omainen tai seurakunnan työntekijä. Tämän jälkeen hauta peitetään, minkä voi tehdä joko omainen tai seurakunnan edustaja.
Haudalla voi hiljentyä vainajan muistoksi tai joku voi sanoa jotain. Myös virren laulu tai esimerkiksi Raamatun säkeen luku on mahdollista. Lopuksi haudan päälle voi laskea kukat.
Tuhkat voidaan myös sirotella tai haudata muistolehtoon tai jonnekin muualle maa- tai vesialueelle. Näissä tilaisuuksissa uurnanlaskun etikettiä harvemmin tarvitaan, vaan tilaisuuden saa toteuttaa hyvin vapaamuotoisesti.