Hautajaisten pukukoodi antaa neuvoja, miten pukeutua kunnioittavasti hautajaisiin.

Hautajaisten pukukoodi

Hautajaisten pukukoodi on nykyisin hyvin vapaamuotoinen. Hautajaispukeutumisella kuitenkin osoitetaan kunnioitusta vainajalle sekä tilaisuudelle. Musta on Suomessa perinteinen väri hautajaisvaatteissa, ja yleensä ainakin lähiomaiset pukeutuvat mustiin tai tummiin vaatteisiin. Tapana on ollut myös pukeutua suhteellisen huomiota herättämättömästi. 

Pukukoodia ei kuitenkaan tarvitse liikaa murehtia. Tärkeintä hautajaisten järjestäjälle varmasti on, että pääset paikalle. Hautajaisten pukukoodi toisaalta myös helpottaa pukeutumista, kun on olemassa selkeät ohjeet siitä, miten pukeutua.

Naisten pukeutuminen hautajaisiin

Naisten pukeutuminen hautajaisiin on yleensä hillittyä ja peittävää. Musta mekko, jakkupuku tai hame ovat hyviä hautajaisasuvaihtoehtoja naisille. Hameenhelman tulisi ulottua vähintään polveen. Hihattoman mekon kanssa olisi suotavaa käyttää tummaa, siistiä neuletta tai jakkua.

Mekon ja hameen alle tulisi pukea sukkahousut, mieluiten tummat. Kesällä myös ihonväriset sukkahousut sopivat hautajaisiin.

Kylmällä säällä päälle kannattaa pukea tarpeeksi lämmin musta tai tumma, siisti ulkotakki, esimerkiksi villakangastakki. Takin helman tulisi ulottua vähintään polveen. Tarvittaessa asuun voi yhdistää tummat käsineet, kaulahuivin ja hatun.

Lähiomaiset voivat pitää hautajaisissa myös suruhattua harsolla. Naiset voivat pitää hautajaishattua päässään koko tilaisuuden ajan myös kirkossa ja kappelissa. 

Huomiota herättäviä asusteita ja koruja kannattaa yleensä välttää. Myös meikin ja kampauksen suhteen kannattaa pyrkiä melko hillittyyn ilmeeseen. 

Laukkuna voi olla pienehkö musta laukku, joka sopii muuhun asuun.

Hautajaisissa voi pitää aurinkolaseja ulkona ollessa.

Naisten kengät hautajaisiin

Kengiksi hautajaisiin tulee valita tummat, siistit ja umpikärkiset kengät, joilla pystyy kuitenkin myös kävelemään. Jos kyseessä on arkkuhautaus, saattoväki siirtyy kappelista haudalle, ja kävelymatkaa voi tulla jonkin verran. 

Naisten kengät voivat olla matalakorkoiset tai maltillisella korolla varustetut.

Miesten pukeutuminen hautajaisiin

Miesten pukeutuminen hautajaisiin tulee myös olla hillittyä ja tummasävyistä. Kankaissa olisi hyvä suosia mattapintoja eikä kovin kiiltäviä pintoja. 

Miehillä hautajaisasu on yleensä tumma puku, valkoinen paita ja valkoinen taskuliina. Paidassa voi olla yksin- tai kaksinkertaiset kalvosimet. Taskuliinassa taas voi käyttää viivataitosta tai kulmataitosta.

Kaulaan voi valita mustan tai tumman hillityn solmion tai kravatin ja jalkaan mustat sukat ja tummat kengät. Rusettia ei yleensä käytetä hautajaisissa.

Tumma puku voi siis olla myös tummansininen, täysin tummanharmaa tai grafiitinharmaa. 

Puvun sijaan voi nykyisin valita tummat housut ja tumman bleiserin, jotka ovat siistejä. Farkut eivät ole ensisijainen valinta hautajaisten pukukoodin mukaan, mutta tarpeen tullen täysin tummia farkkuja voi myös käyttää.

Monille varmasti on tärkeintä, että osallistuu eikä jätä tulematta hautajaisiin pukukoodin mukaisen vaatetuksen puutteen takia. 

Housujen kanssa voi pukea mustan vyön, jossa on hillitty solki. Olkaimina voi käyttää mustia tai valkoisia olkaimia. 

Kylmemmillä keleillä miesten kannattaa valita ylleen lisäksi tumma päällystakki ja kantajan kaulaansa valkoinen kaulaliina. Myös lähiomaiset käyttävät valkoista kaulaliinaa ja muut hautajaisvieraat tummaa kaulaliinaa. Takin olisi hyvä olla etiketin mukaan vähintään polvipituinen.

Käsiin voi pukea mustat nahkahanskat tai muut tummat ja siistit hanskat.

Miesten hatun käyttö hautajaisissa

Pukukoodin mukaan hautajaisissa käytettävä hattu tulisi olla tumma ja lierillinen huopahattu. Myös turkishatut käyvät talvella. Kylmän sään sattuessa käyvät kuitenkin kaikki siistit tummat hatut ja hillityt pipot.

Miehet ottavat hatun pois päästään kirkossa ja kappelissa ja pitävät sitä päässään ainoastaan arkun saaton ajan. Arkun laskussa hatut otetaan taas pois päästä. Kantajat voivat pukea hatun päähänsä ennen kantamista ja pitää sen päässään siihen asti, että arkku on laskettu hautaan. 

Surunappi ja surunauha

Miehet voivat käyttää surunappia äidin tai puolison menehdyttyä. Surunappia käytetään takin vasemmassa kauluksessa, kaksi senttiä napinläven alapuolella. 

Surunapin lisäksi on surunauha, jota voi pitää kuka tahansa läheisensä menettänyt. Surunapin tai surunauhan voi ostaa myös meiltä Vehaselta.

Lasten pukeutuminen hautajaisiin

Lasten pukeutuminen hautajaisiin on vapaampaa. Usein lapsilla voi olla värinä mustan tai muun tumman sävyn lisäksi myös valkoista. Kenkinä olisi hyvä olla tummat tai mustat kengät ja jalassa tummat sukat.

Usein kysyttyjä kysymyksiä hautajaisten pukukoodiin liittyen

Voiko hautajaisiin laittaa valkoista?

Hautajaisvaatteissa voi käyttää valkoista, naisten vaatteissa esimerkiksi mekon pienissä yksityiskohdissa. Myös valkoinen paita jakun alla ja miehillä puvun takin alla on etiketin mukainen valinta.

Saako hautajaisissa käyttää hattua?

Hautajaisissa saa käyttää tummaa, siistiä hattua. Etenkin kylmällä säällä hattu ja jopa tumma siisti pipo on sopiva valinta. Naiset voivat käyttää hautajaishattua koko tilaisuuden ajan, mutta miehet ottavat hatun pois päästä sisätiloissa sekä hautaanlaskun ajaksi.

Mitä nainen pukee hautajaisiin?

Naisen asu hautajaisissa tulisi olla tumma, hillitty ja peittävä. Mekon tai hameenhelman tulisi olla vähintään polvipituinen, ja käsivarsien tulisi olla peitetyt. Suorat housut käyvät hyvin.

Voiko nainen laittaa housut hautajaisiin?

Nainen voi pukea siistit, tummat suorat housut hautajaisiin. Housujen kanssa voi pukea siistin tumman paidan tai jakun osana housupukua.

Saako hautajaisissa olla korkokengät?

Hautajaisissa voi käyttää korkokenkiä, jotka ovat muuten siistit ja maltilliset. Niiden olisi hyvä olla umpikärkiset. Hautajaisissa voi joutua kävelemään pehmeällä nurmikolla, mikä kannattaa ottaa huomioon kenkiä valitessa.

Saako hautajaisissa olla meikkiä?

Hautajaisissa saa olla normaalisti meikkiä. Suositellaan, että meikki ja kampaus olisivat melko hillittyjä.

Saako hautajaisiin laittaa punaista huulipunaa?

Kovin räikeä punainen huulipuna ei välttämättä ole paras vaihtoehto hautajaisiin. Hautajaisissa tulisi suosittua hillittyä ja huomiota herättämätöntä meikkiä.

Saako hautajaisissa olla koruja?

Hautajaisissa saa olla koruja. Suositellaan, että ne eivät olisi kovin näyttäviä tai huomiota herättäviä. Esimerkiksi suurten korvakorujen sijaan voi valita yksinkertaiset nappikorvakorut ja suurten kaulakorujen sijaan jokin yksinkertainen ketju tai helmet.

Mitä miehelle päälle hautajaisiin?

Miehille perinteinen hautajaisasu on tumma puku. Myös muut siistit tummat housut ja esimerkiksi tumma bleiseri tai tumma paita soveltuvat hyvin.

Onko hautajaisissa pakko olla musta puku?

Musta tai tumma puku ei ole pakollinen asu hautajaisissa. Myös tummat siistit housut ja paita tai bleiseri käyvät hyvin.

Voiko hautajaisiin mennä mustissa farkuissa?

Tarvittaessa hautajaisiin voi mennä siisteissä mustissa farkuissa, jotka eivät ole kovin tyköistuvat. Tärkeintä on varmasti, että pääsee osallistumaan hautajaisiin, vaikkei olisikaan mahdollista pukeutua täysin hautajaisten pukukoodin mukaan.

Voiko hautajaisissa olla valkoinen paita?

Valkoinen paita sopii hyvin tumman jakun tai puvuntakin alle hautajaisissa.

Voiko hautajaisiin laittaa tennarit?

Tennarit tai lenkkarit eivät oikein sovi hautajaisvaatteisiin. Parasta olisi käyttää siistejä tummia kenkiä.

Minkä värinen takki hautajaisiin?

Hautajaisiin puettavan takin olisi hyvä olla tumma. Pukukoodin mukaan takin olisi hyvä olla myös vähintään polvipituinen.

Minkä värinen taskuliina hautajaisiin?

Hautajaisiin puetaan valkoinen taskuliina. Pukukoodin mukaisesti se olisi valmistettu jostain luonnonmateriaalista, kuten silkistä, pellavasta tai puuvillasta.

Minkä pituinen mekko hautajaisiin?

Hautajaisiin puettavan mekon tai hameen tulisi olla vähintään polvipituinen. Hameen tai mekon alle puetaan sukkahousut, mielellään tummat. Kesällä myös ihonväriset sukkahousut soveltuvat tilaisuuteen.