Lapsen kuolema - tukea hautausjärjestelyihin.

Lapsen kuolemaan liittyvät hautajaisjärjestelyt

Lapsen kuolemaan ei kukaan voi valmistella. Käsittämättömän surun kohdalla voit tukeutua meihin hautausjärjestelyjen osalta, ja autamme sinua kaikissa lapsen hautaamiseen liittyvissä järjestelyissä. 

Lisää tukea lapsen kuoleman kohdatessa löydät Käpy Lapsikuolemaperheet ry:n sivustolta.

Lapsen hautaaminen

Lapsen hautaaminen kristillisin menoin noudattaa perinteistä hautajaiskaavaa. Omia toiveita kannattaa kuitenkin esittää, ja niitä saadaan yleensä hyvin toteutettua. Esimerkiksi musiikin suhteen kannattaa olla kanttoriin yhteydessä. 

Kirkkoon kuulumaton lapsi voidaan haudata joko perinteisin kristillisin menoin tai tunnuksettomassa jäähyväistilaisuudessa. 

Hautajaisten järjestäminen.

Tunnuksettomat hautajaiset.

Yli 22-viikkoisen vauvan hautaaminen

Jos vauva on syntynyt yli 22-viikkoisena ja 500 grammaa painavana, lääkäri toteaa kuoleman ja kirjoittaa hautausluvan. Tällöin vauvan hautajaiset voi suunnitella ja järjestää normaalisti haluamallaan tavalla. 

Yli 22-viikkoiset vauvat haudataan aina, ja hautauksesta vastaavat vanhemmat.

Lapsen kuolemasta ilmoittaminen oikeille tahoille

Kuten aikuistenkin kohdalla, lapsen kuolemasta kannattaa ilmoittaa tietyille virallisille tahoille mahdollisimman pian. 

Sairaala tai lasta hoitanut hoitolaitos tekevät ilmoituksen lapsen kuolemasta väestötietojärjestelmään, josta tieto kulkee esimerkiksi Kelaan. Kela tekee sen perusteella päätöksen lapsilisän maksamisen lopettamisesta. 

Lapsilisä kuitenkin peritään takaisin, jos sitä on maksettu lapsen kuolinkuukauden jälkeen. Tämän takia Kelaan on myös suotavaa ilmoittaa suoraan lapsen kuolemasta, jottei lapsilisää makseta enää lapsen kuoleman jälkeen.

Kohtukuoleman kohdalla tai synnytyksessä menehtyneen lapsen kohdalla molemmat vanhemmat ovat oikeutettuja raskaus- ja vanhempainrahaan tietyiltä ajanjaksoilta. 

Lue lisää Kelan sivuilta.

Vanhemman lapsen kohdalla asioiden hoitoon liittyy paljon samaa kuin aikuisenkin kohdalla. Tällöin on tarpeellista olla yhteydessä pankkiin, vakuutusyhtiöön ja esimerkiksi puhelinyhtiöön. 

Myös lapsen mahdolliset sosiaalisen median tilit vaativat erillisen sulkemisen. 

Lue lisää, mitä tarvitsee tehdä, kun läheinen kuolee.

Perunkirjoitus lapsen kuoleman jälkeen

Vaikka alaikäisellä lapsella ei olisi ollut omaa omaisuutta, hänen kuolemansa jälkeen on tehtävä perunkirjoitus. Saat järjestettyä perunkirjoituksen lakipalveluidemme kautta.

Lapsen hautakivi

Lapselle voidaan hankkia oma hautakivi, tai hänet voidaan haudata sukuhautaan. Hautakiveksi voi hankkia juuri haluamansa kiven.

Kuolleena syntyneen tai syntymässä kuolleen lapsen syntymä- ja kuolinaika voidaan merkitä samalle päivälle kirjaamalla vain yhdelle riville yksi päivämäärä ja sen edelle tähti ja risti. 

Anna meidän auttaa

Voit olla meihin suoraan puhelimitse yhteydessä tai varata ajan tapaamiselle.

Löydä itsellesi paras tapa olla meihin yhteydessä.