Floristipalvelut, hautajaiskukat, kimppu

Floristipalvelut

Hankimme kukkasidontatöihimme mieluusti sesonkeina parhaiten saatavilla olevaa kukkaa. Sesongin kukat ovat aina laadukkaita ja myös hinnoittelultaan järkeviä. 

Mitään tiettyjä hautajaiskukkia ei ole, vaan hautajaisissa voidaan käyttää mitä tahansa kukkalajeja ja värejä. Joskus vainaja on saattanut esittää jonkin toiveen hautajaisissa käytettävistä kukista, ja tällaista toivetta on kohteliasta noudattaa. Muussa tapauksessa kukkavalinnat voivat perustua esim. omiin ajatuksiin siitä, millaiset kukat kuvastaisivat vainajaa tai tuntuisivat lohduttavilta. Aina voit myös tukeutua ammattilaisen apuun ja pyytää floristia suunnittelemaan tilaisuuteen sopivat kukat. 

Hautajaisiin tulevat kukat on hyvä tilata ajoissa kukkakaupastamme tai hautaustoimistomme kautta. Tilauksen yhteydessä voi sopia kukkien toimituksesta hautajaistilaisuuteen, jolloin ei tarvitse itse hautajaispäivänä huolehtia kukkien kuljetuksesta.   

Hautajaistilaisuuden jälkeen henkilökohtaiset kukkatervehdykset jäävät haudalle. Tuhkauksen yhteydessä on seurakuntakohtaista, miten kukkatervehdysten kanssa toimitaan: jos uurnapaikka on jo olemassa, kukat voidaan seurakunnan toimesta siirtää uurnapaikalle tai mahdollisesti muistolehtoon. Jos uurnapaikka on toisella hautausmaalla kuin minkä yhteydessä hautajaisjuhla järjestetään, voidaan hautaustoimiston kanssa sopia kukkien siirrosta uurnapaikalle. Myös omaiset voivat itse siirtää kukat paikalle hautauksen jälkeen.   

Ekologisuus on meille myös tärkeä arvo: pyrimme mahdollisimman vähäiseen hävikkiin ja suosimme luonnonmateriaalien käyttöä töissämme. Lähiluonnosta löytyy ympäri vuoden paljon kaunista floraalista materiaalia tuomaan kukkasidontatöihin persoonallisuutta ja suomalaisuutta. 

Hautajaisissa käytettäviä kukkia

Hautajaiskukat, arkkukoriste

Arkkukoriste

Arkun päälle tulee arkkukoriste. Hautajaisia järjestävä henkilö huolehtii arkkukoristeen tilaamisesta. Arkkukoristeita on muodoiltaan ja tyyleiltä erilaisia: koristeen voi valita kuvaamaan vainajan elämää, lempivärejä tai luonnetta.  

Kuva hautajaiskukista: tilakoristeesta, hautajaistilaisuuden pöydällä.

Tilakoriste   

Hautajaisia järjestävä henkilö voi halutessaan tilata arkkukoristeen lisäksi myös tilakoristelua hautajaistilaisuuteen. Kirkossa tai kappelissa arkun vierustaa voi siunaus/jäähyväistilaisuuden ajan koristaa niin sanottuihin kappelimaljoihin tehdyt kimput tai asetelmat.  

Hautajaiskukat, kuva näyttävästä surulaitteesta.

Henkilökohtaiset kukkatervehdykset  

Hautajaisiin hautajaisvieraina osallistuvat omaiset ja muu saattoväki hankkivat tilaisuuteen laskettavat kukat eli niin sanotut henkilökohtaiset kukkatervehdykset.  

Henkilökohtaiset kukkatervehdykset lasketaan siunaus/jäähyväistilaisuudessa arkun vierelle ja arkkuhautauksen yhteydessä haudalle. Henkilökohtainen kukkatervehdys voi olla surulaite, surukimppu, seppeleen tai sydämen muotoon sidottu työ tai yksittäinen kukka. Kukkatervehdykseen voi osallistua myös useampi henkilö esim. perheenjäsenet tai ystäväpiiri. 

Surulaitteet 

Surulaite on perinteinen näyttävä kukkasidontatyö. Surulaitteesta voi kuulla käytettävän myös nimeä hautavihko tai kukkavihko. Se on kukkasidontasieneen sidottu työ, jota on helppo kantaa kahvasta. Surulaitteessa voidaan käyttää mitä tahansa kukkia ja värejä.  

Kimput 

Kimppu voidaan sitoa pyöreäksi tai pisaranmalliseksi. Kimpussa on kukkien omat varret, joista kimppua kannetaan. Kukat ja värit voi valita esimerkiksi vainajan mieltymysten mukaisiksi tai hyödyntää kyseisen sesongin parasta kukkatarjontaa. 

Sydämet ja muut muodot 

Kukkasienipohjia löytyy eri muodoissa. Hautajaisissa hyvin suosittu on sydämenmuotoinen, kokonaan kukitettu kukkatyö. Sydämeen voidaan kiinnittää kortti tai nauhat. 

Pohjia löytyy myös erikoisempina muotoina, kuten ankkurin mallisena. Jos mielit erikoisempaa mallia, ole ajoissa yhteydessä floristiin, jotta halutunlainen pohja ehditään hankkia. 

Nauhat ja kortit

Henkilökohtaisiin kukkatervehdyksiin halutaan usein kiinnittää kortti tai tekstatut nauhat, jossa lausutaan jäähyväiset ja muistosanat.  

Korttiin tulee niin sanottu omistusosa tai saateosa, jossa kerrotaan, ketä muistetaan ja ketkä häntä muistavat: esimerkiksi Matti Mallikkaan muistoa kunnioittaen, Yritys Oy tai Rakasta Matti-pappaa ikävöiden, lapsenlapset.   

Virallisissa yhteyksissä on tapana käyttää kokonimiä, mutta läheiset voivat käyttää korteissa ja nauhoissa etunimiä tai lempinimiä ja muotoilla viestin halutessaan henkilökohtaiseksi. 

Kortissa voi myös olla runo, värssy, laulun sanoja, raamatunlause, virren säe tai itse mukailtu viesti. Muistolauseita löydät täältä.

Muistotilaisuuden kukat  

Muistotilaisuuden kukkia ovat muistopöydälle kuvan viereen tuleva pieni kimppu tai asetelma, noutopöydälle sijoitettava kimppu tai asetelma sekä pöytäkukat. Ruokailupöytiin sopivat kynttilöiden seuraksi hyvin esimerkiksi matalat ja kapeat asetelmat.   

Uurnanlaskun kukat  

Uurnanlaskutilaisuudessa voidaan uurnaan kiinnittää pieni korumainen työ eli uurnakoriste. Uurnanlaskuun voidaan myös valita kukat tai sidontatyö, joka jää koristamaan itse uurnapaikkaa uurnanlaskun jälkeen.   

Uurnakoriste
6.14